Velkolepé století IV. (68. díl)

Datum vysílání: 12. 9. 2015  Čas: 19:00

Hrají: Halit Ergenc, Vahide Percin, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Meltem Cumbul a další.

Istanbul. Melek referuje Fatmě: Ve městě je dům známé věštkyně. Hürrem Sultan tam pojede v přestrojení - Fatma: Pojede vtříc své smrti. Lidé ji stále nenávidí. (Sluhovi) Jen zapálíš doutnák, to je vše. - Hürrem přijíždí inkognito k vědmě: Jaká je příčina nemoci mé dcery? Co vidíš v budoucnosti mých dětí? - Mezitím se na tržišti pod vlivem provokatérů organizovaně spontánně shromáždí dav, který se dozví, že nedaleko je nenáviděná Hürrem. Dav zamíří k domu vědmy, hrozí jí smrtí. - Sümbül: Je tu spousta lidí, sutánko, vzbouřili se. Musíme odsud zmizet. - Hürrem ale ještě nechce odejít: A co ještě víš, ženo? - Vědma: Možná dnes také zemřete. Zůstali vám dva šehzade, sultánko. Ale dlouho předtím, než jeden z nich dosedne na trůn, toho druhého popraví. Na rozkaz sultána Sulejmana... Osudu není možné se vyhnout, ani sultán nemůže. - Hürrem: Kdo, kdo z nich zemře? - Vědma: O tom rozhodnete vy, sultánko. - Pod dojmem věštby Hürrem vychází mezi dav, ten se rozestupuje a sklání hlavy. (Mezitím Sulejman dostal zprávu o incidentu a vyjíždí k domu vědmy, aby ochránil svou ženu. Když jeden z Fatminých lidí zaútočí na Hürrem kamenem, Sulejman ho právě včas srazí dobře mířenou dýkou do zad.  )
Fatma v paláci marně očekává zprávu o smrti Hürrem, místo toho se s ní střetává v Topkapı. - Zpráva o atentátu na Hürrem zmírňuje i napětí mezi Mihrimah a Rüstemem. I Mihrimah už věří, že intriky nepřátel sílí a její nemoc možná není náhoda.
Sulejman: Kdo se mohl opovážit vztáhnout ruku na matku mých šehzade? - Hürrem: Nehledej daleko, ten, koho hledáš, je pod tvou střechou. - Později: Sümbül informuje Hürrem, že má svědka Fatminy intriky - je jím Fatmina služebná Melek. Melek potvrzuje, že Fatma připravila atentát na Hürrem. Fatma to popírá a brání se protiútokem: Je to dílo Hürrem. - Sulejman rozhoduje o vyhoštění své sestry.