Velkolepé století IV. (69. díl)


Datum vysílání: 13. 9. 2015  Čas: 19:00

Hrají: Halit Ergenc, Vahide Percin, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Meltem Cumbul a další.

Manisa: Nurbanu jmenovala Gazanfera správcem harému. Z Kütahyi dostává Nurbanu od Defne zprávu o Bayezidových dluzích a o tom, že požádal Mihrimah o peníze. Nurbanu předkládá dopis Selimovi: Bayezidův osud je v tvých rukou.Zlato, které Bayezid tak nutně potřebuje, se k němu nedostane: během cesty do Kütahyi jsou poslové přepadeni lupiči... Bayezid a Atmacou se vydají po jejich stopě, jeden z lupičů vypovídá: Poslal nás šehzade Selim.Sokollu Paša prozradí sultánovi na Rüstema, že nepouští k Mihrimah Pedra. Sulejman: Rüsteme, jak je to možné? - Rüstem: Lékař byl v našem paláci, ale chtěl se přiblížit (=dotknout se) Mihrimah Sultan. To šaría nepřipouští. - Sultán: Pro uzdravení mé dcery je třeba udělat vše. - Rüstem musí Pedra vpustit do komnaty k Mihrimah. Přísná pravidla ale stále trvají.  Sulejman chce skončit s minulostí. Naposledy čte Mustafův dopis a hází ho i s prstenem do ohně.
Hürrem se probouzí. Měla zlý sen, ve kterém v noci vyšla na terasu a uviděla zpustlé hořící město. Zkáze ustoupilo podle staré legendy dokonce i moře, s nebe padá popel, vše se propadá do plamenů pekelných hlubin. - Vzápětí Hürrem objevuje na svém těle vřed. Ale tentokrát je to už skutečnost. Zlá předtucha ji přiměje mlčet i před Sümbülem, říká jen: Mám strach, bojím se o Sulejmana.