Velkolepé století IV. (72. díl)



Datum vysílání: 26. 9. 2015  Čas: 19:00

Hrají: Halit Ergenc, Vahide Percin, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Selen Oztürk a další.

Bayezidovo vojsko se blíží k Manise. Selim s Nurbanu ho sledují s terasy: Copak Bayezid ztratil rozum? Jak se opovažuje?! - Nurbanu: Chce tě zabít, to je jisté. Ještě stále ale můžeme odsud utéct. - Mezitím Hürrem během cesty do Manisy dostává zprávu o hrozícím střetu svých synů. 
Rozhovor Selima s Lalou Mustafou (dřívější vychovatel a rádce Bayezida, v minulém dílu poslán na radu Rüstema do Manisy jako rádce Selima). Lala Mustafa: Co se stalo, šehzade? Proč jsou za branami vojáci šehzade Bayezida? Jaký mají důvod? - Selim: Ty bys měl spíš promluvit s mým bratrem. - Lala: To udělám, ale musím znát důvod jeho jednání. - Selim: Udělej, co přikazuji! Bayezid: Chci se setkat se Selimem. Atmaco, jdi a řekni mu to. - Atmaca Lalovi: Šehzade Bayezid chce vidět šehzade Selima, očekává ho. - Lala: Co to děláš Tuğrul Beyi? Jak se odvažujete sem přijít? - Atmaca: Šehzade usiloval o život mého pána. Přiznala to zrádkyně, kterou poslala Nurbanu.  - Lala: Je to pravda? Jestli se ti dva setkají, poteče krev! - Lala Bayezidovi: Šehzade Selim se velmi provinil, ale je to váš bratr. Vraťte se! - Bayezid: Návratu není, Lalo! Dnes se ze všeho zodpoví, za vše složí účet. A ten účet bude uzavřen. Nemám z nikoho strach. - Bayezid Selimovi: Jestli máš odvahu, utkej se se mnou v boji! - Selim: Co děláš, Bayezide? Jak se odvažuješ?! - Bayezid: Nečekal jsi mě, že? Nejdřív jsi mě přichystal léčku během povstání v Rumelii, pak se mě v mém paláci pokusila zabít žena, kterou jsi poslal. - Selim: Co to říkáš? Nikdy jsem takový rozkaz nedal (ale dala ho Nurbanu a Selim o něm věděl  ) - Bayezid: Jsi bezectný! Pohrdám tebou. - Lala Mustafa se vrhá mezi oba bratry: Zastavte boj, šehzade! - Bayezid Selimovi: Zde stojím, bojuj čestně jako šehzade! - Selim: Ustup! - Bayezid: Už ne, nikdy! - Přijíždí Hürrem: Co to děláte?! Vždyť jste synové sultána Sulejmana!! Zhroutí se, boj ustane.
Istanbul. Sultán v zahradě s Gracií Mendes. Nejprve trochu o politice, pak o ženách. Gracie chválí Hürrem a takticky si připravuje půdu k rozhovoru na obchodní téma. Sultán je odtažitý.

Mihrimah přikazuje služebné Hatice, aby znovu zavolala Pedra. Bez vědomí Rüstema.