MY 4: 126. epizoda

UPOUTÁVKY:
1. upoutávka
Selim Bayezidovi: Už jsme zůstali jen dva. - Bayezid: Ano, a ten, který měl zemřít, je stále ještě naživu. - Selim: Nedoufej marně, Bayezide! Ten, který přežije, budu já. - Mihrimah Rüstemovi: Zůstali jen dva. Nemohou spolu bojovat. - Rüstem Paša: Jeden je Ábel, druhý Kain, jeden padne, druhý bude žít. - Mihrünissa k Hürrem: Má zima končí, sultánko, vaše právě začíná. - Fatma Kara Ahmed Pašovi: Bayezid je nejsilnější nápadník trůnu. Je to Hürremin oblíbenec. Když budeme podporovat Selima, nejvíc jí uškodíme. - Kara Ahmed Paša Selimovi: Šehzade Bayezid je velmi silný soupeř. Je třeba promyslet každou variantu, abyste ho mohl obejít. - Nurbanu Selimovi: Bayezid se oženil s Huricihan. - Hürrem k Huricihan: Jak to, že jsi zde? Proč jsi přijela? - Bayezid: Není to její vina, připravili nám past.
(text: Ozan Güven - stránka českých a slovenských fanoušků)


2. upoutávka
Bayezid: Nic už nás nemůže utěšit. Cihangir byl z nás nejmladší, nejkřehčí, byl naše nevinnost. - Mihrimah: Čas truchlení minul. Je třeba vyjít ven. - Mihrünissa: Moje zima skončila, sultánko. Vaše právě začíná. - Mihrimah: Jste synové Hürrem Sultan. Nesmíte proti sobě bojovat. Jedinou cestou je smír. - Beyazid: Vše se nyní změnilo. - Selim: Řekla jste, že nepůjdu po své cestě sám. Dodržíte své slovo?
ZDROJ: Ozan Guven - stránka českých a slovenských fanoušků) 


CELÁ EPIZODA:

126. epizoda


DĚJ:
Rozloučení s Cihangirem. Selim Bayezidovi: Už jsme zůstali jen dva. - Bayezid: Ano, nejdřív bratr Mustafa, pak Cihangir. A ten, který měl zemřít, je stále ještě naživu. (Později Selim:) Nedoufej marně, Bayezide! Ten, který přežije, budu já. 
Sulejman se skrývá před veřejností, dělá pokání v kobce. Hürrem truchlí po Cihangirovi, zhroutí se a nevychází z jeho pokoje. Cihangirova smrt na chvíli znovu sblížuje ji a její děti. (Později Bayezid:) Nic už nebude jako dřív. Cihangir byl z nás nejmladší, nejkřehčí, byl naše nevinnost. Zničila ho bratrova smrt. - Selim: Příčiny panovníkova rozhodnutí o Mustafovi jsou mnohem složitější, než myslíš. - Mihrimah: Jste synové Hürrem Sultan. Nesmíte stát proti sobě. Jedinou cestou je smír.
Lidé na tržišti: Rüstemu Pašovi dochází dech. - Rüstemův palác: Sinanův stav se nelepší, jeho smíření s bratrem je v nedohlednu. - Později. Sinan: Pročs mě opustil a nechal Atmacovi napospas? - Rüstem: Chtěl jsem jít za tebou, Mihrimah mě zadržela. Můj život patří jí... Přísahám, že najdu Atmacu a pomstím tě. (Rüstemův příkaz najít Atmacu ale jeho stráž nechce splnit.)
Istanbul: Přijíždí Nurbanu, aby posílila Selimovu pozici (Jsem s tebou, ať se stane cokoli. Důvěřuj v budoucnost...)
Bayezid během sultánovy nepřítomnosti stále ještě zastupuje otce jako správce říše. Mluví se svým rádcem Lalou Mustafou: Mustafovu a Cihangirovu smrt způsobila má matka a Rüstem. - Lala Mustafa: Ale přispěla k ní i Huricihan, protože to její zpráva o Mustafově tajném sňatku ještě víc podpokopala důvěru našeho vládce v šehzade Mustafu.
Rozhovor Rüstem-Sokollu Paša (který si v nepřítomnosti Kara Ahmed Paši klidně hoví na místě velkovezíra  ). Rüstem: Stráže odmítly vykonat můj příkaz a nalézt Atmacu, proč?! Sokollu: Plním příkazy Kara Ahmed Paši. Vy už bohužel nejste velkovezírem, Rüsteme Pašo! - Rüstem: Jednou jím znovu budu, Sokollu. Chceš jít cestou Kara Ahmed Paši?!
Válečné fronty se znovu formují. Služebník Nurbanu Gazanfer se zmocňuje dopisu, který Bayezid napsal Huricihan. Selim se od Nurbanu dovídá o Bayezidově sňatku s Huricihan.
Napětí mezi Selimem a Bayezidem trvá. Mihrimah stále doufá, že bratry usmíří. Nachází porozumění u Selima, ale na přímou otázku, koho podpoří, odpovídá vyhýbavě: Oba jste mí bratři. - Nurbanu-Mihrimah. Nurbanu: Budete podporovat Bayezida nebo Selima? Mihrimah: Kdo jsi, že se mnou takto hovoříš? Bayezid se příliš rychle rozhoduje, pravda. A za Selima rozhoduješ snad ty?
Za Hürrem, která truchlí v Cihangirově komnatě, přicházejí její děti, znovu podpoří matku. Mihrimah: Čas truchlení minul, Valide. Je třeba vyjít ven. - I Sulejman ví, že se musí znovu vzchopit, a opouští svou kobku kajícníka.
Přijíždí Mahidevran s Mihrünissou. Mihrimah se o tom dovídá od Sümbüla (Naše paní Hürrem Sultan by měla něco udělat.). Mahidevran a Mihrünissa hovoří s Fatmou: Je třeba myslet nejen na pomstu, ale i na budoucnost dynastie. Mihrünissa má už ale jiný úmysl.
Hürrem nachází v Cihangirových knihách lístek, který jí připomene, že Cihangir byl využit ve hře o moc. Jde do harému, střetne se tam s Mahidevran a Mihrünissou, která jí říká: Má zima už končí, sultánko. Vaše právě začíná. (Podřízne si hrdlo)
Sujeman se vrací z vojenského ležení do sídla trůnu přes Amasyu. Prochází se po místech, kde žil jeho syn, a má znovu vidinu v podobě malého Mustafy. Najde Taslıçalıho Elegii a přečte si v ní, koho Taslıçalı obviňuje za Mustafovu smrt (celý český překlad elegie a Taslıçalıho životopis najdete v našem textu pod barevnou miniaturou "Mustafova smrt". Pozor, brzy bude přesunuto do oddílu Poznámky). Setkání Taslıçalıho se Zal Mahmutem Pašou (Rüstemovým služebníkem, který se po dlouhé době opět objevil  : Co zde děláš, Taslıçalı?! - Taslıçalı: Kvůli tobě Mustafa zemřel. - Mahmut: Stalo se, co bylo v osudu. -Taslıçalı je předvolán k sultánovi. Sulejman: Jsi dobrý básník, ale ať jsi kdokoli, tvá slova jsou výzvou k povstání. Už mi nechoď na oči.
Tajný rozhovor Fatma-Atmaca: Naším cílem je nejen Rüstem, ale i Hürrem, je třeba podpořit boj mezi jejími syny.
Rozhovor Rüstem-Mihrimah. Rüstem: Vím, že teď jsem na řadě já, mí nepřátelé využijí změn k přímému útoku. Jaký je stav Hürrem Sultan? - Mihrimah: Mezi Selimem a Bayezidem je opět napětí, je třeba se rozhodnout. Není jiné cesty? - Rüstem: Jiná cesta není, Mihrimah. Jeden je Ábel, druhý Kain, jeden padne, druhý bude žít. Čas ukáže, kdo zvítězí.
Kara Ahmed Bayezidovi: Situace je napjatá, v Rumelii vypuklo povstání, v jeho čele je kdosi, kdo sám sebe nazývá šehzade Mustafou.
Rozhovor Mihrimah-Hürrem. Mihrimah: Dělejte něco, matko. Vrátil se Kara Ahmed Paša, Fatma bude teď ještě silnější. Rüstemova situace se horší. - Hürrem: Musíme vyčkat.
Do Istanbulu přijíždí Huricihan. Hürrem je v šoku, Bayezid zjišťuje, že kdosi pozval Huricihan jeho jménem, podezírá Selima.
Fatma dál zpracovává svého muže Kara Mustafu Pašu, aby víc podporoval její záměry: Pamatuj, že sultánův velkovezír nemá snadný úděl, je stále jen krok od smrti. Dokud je tu Rüstem, nebudeme mít klid. Bayezid je nejsilnější nápadník trůnu. Je to Hürremin oblíbenec. Když budeme podporovat Selima, nejvíc Hürrem uškodíme.
Amasya: Sulejman přijímá rakouského vyslance, který prosí o smír.
Istanbul. Kara Ahmed Paša Selimovi: Vy, šehzade, máte největší nárok na následnictví. Ale šehzade Bayezid je velmi silný soupeř. Je třeba promyslet každou variantu, abyste ho mohl překonat.
Hürrem a Bayezid přemýšlejí, jak před sultánem utajit Bayezidův sňatek. Bayezid: Huricihan je nevinná, dostala podvržený dopis, proto přijela. - Hürrem: Naši nepřátelé rozehráli novou hru. Je to intrika Fatmy Sultan. - Bayezid: O čem mluvíte, matko?! Za vším je Selim. (Fatma se může nad jeho prostoduchostí radovat.  )
Selim-Nurbanu. Selim odmítá využít příležitosti a jít proti bratrovi, tuší, že vše je mnohem složitější a ve hře je intrika matčiných nepřátel.
Kara Ahmed předvolává Rüstema (náležitě si vychutnává domněle definitivní pád svého nepřítele) a přikazuje mu opustit město: Je to vůle našeho panovníka. - Rüstem se nenechá zastrašit: Dnes jsi velkovezírem ty, zítra jím budu já. - Kara Ahmed: Pozor, Pašo, abys nepřišel o hlavu (netuší chudák, že brzy o ni přijde on sám...) Bayezid Rüstema nepodpořil (Tak to chtěl náš panovník...). Rüstem odjíždí, loučí se s bratrem a Mihrimah: Nebuď smutná, Mihrimah. Pamatuj, hlavně dej pozor na matku! Mehmetu Sokollu není možné věřit. I Bayezidova pozice bude složitá (Rüstem opět přesně odhadl situaci.)
Přítelský rozhovor Huricihan-Fatma. (Huricihan ale odolá Fatminým podezřením vůči Bayezidovi.) - Huricihan se v harému střetává s Nurbanu v domnění, že ona je za podvrženým dopisem. Přichází Fatma a jakoby uklidňuje situaci. 
Atmaca se znovu pokouší o atentát na Rüstema, ale v souboji s Rüstemem neuspěje, jak očekával, ačkoli dřív v mžiku skolil sedm jednou ranou. Asi podcenil fakt, že i Rüstem býval kdysi silahdarem.  Atmaca ale bere opět Rüstemova bratra Sinana jako rukojmí a zabíjí ho před Rüstemovýma očima (Na tenhle okamžik nezapomeneš!). (Historie zase jednou tiše pláče v koutku... Víc o skutečném životě admirála Sinana Paši je v naší Legendě o Rüstemovi a v Legendě o Rüstemovi a Mihrimah. Pozor: brzy přesuneme do oddílu Poznámky)

Bayezid napadl Selima v domnění, že stojí za podvrženým dopisem. Hürrem zasahuje. - Později Selim matce: Řekla jste, že nepůjdu po své cestě sám. Dodržíte své slovo? Hürrem se odpovědi vyhýbá... Selim přijímá pomoc Kara Ahmed Paši.
Text© Ozan Güven - stránka českých a slovenských fanoušků



FOTOSCREENY: