Velkolepé století IV. (81. díl)


Datum vysílání: 25. 10. 2015  Čas: 19:00

Hrají: Halit Ergenc, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Selen Oztürk a další

Rozhovor Bayezid-Atmaca: Selim nyní půjde proti mně. Dohlédni na Rüstema, Atmaco (Bayezidův chronicky špatný odhad lidí, jako vždy. Netuší, že Rüstem ho nikdy nezradí, ale Lala Mustafa už to udělal)
Nurbanu-vědma. Vědma: Vidím lva s orlími křídly. - Nurbanu: To, co popisuješ, je znak Benátek. - Vědma: Vody dynastie budou v budoucnu pocházet od tohoto lva-orla.
Selim-Rüstem. Rüstem: Stále se nemohu smířit se smrtí Hürrem Sultan. Bůh jí dej lehké spočinutí. - Selim: Jsi důležitým mužem, Rüsteme. - Rüstem: Sultán Sulejman mi prokazuje čest... - S: Jaká škoda, že stále podporuješ Bayezida. - R: Co ode mne chcete? - Selim: Brzy budou všichni na mé straně. Dej bůh, Rüsteme, aby pro tebe už nebylo pozdě, až ten den nastane. - Nečekaně vstupuje Bayezid a Rüstem si svým typickým způsobem povzdechne, ví už, jaké závěry Bayezid opět chybně vyvodí, zvlášť, když Rüstemovi odcházející Selim přeje s úsměvem, ať se mu daří.  Na Bayezidův výbuch hněvu a podezření Rüstem odpovídá: Proč to říkáte, šehzade? Ať se stane cokoli, jsem vždy s vámi, na vaší straně. - Bayezid si neodpustí: Nezapomeň, že Mihrimah je můj poklad (= běda, kdybys jí ublížil).
Nurbanu a Defne se potkávají v zahradě. Nurbanu si vzpomene, že i Defne je Benátčanka. (Později: "Je třeba Defne odstranit.")
Bayezid-Defne. Bayezid: Neobávej se Selima, Defne. - Defne: Máš pět synů, Bayezide. Jestli se poddáš svému milosrdenství, sevře se kolem jejich hrdla katova smyčka.
Nurbanu přesvědčuje Selima, že ho Bayezid ohrožuje: Panovník se musí dozvědět pravdu (=naši pravdu; o obléhání Manisy a souboji bratrů).
Mihrimah se svěřuje Sümbülovi, že Rüstem má zřejmě vztah s Gracií Mendes. Sümbül: Tomu nevěřím, sultánko, každý ví o velké lásce Rüstema Paši k vám. - Mihrimah má porodní bolesti.
Rüstem-Gracia Mendes. Gracia: Co nového v paláci a v říši, Rüsteme? Říká se, že šehzade Selim něco chystá. - Rüstem: Mluv! - Gracia: Šehzade Selim má prý v rukou truhlici, kterou poslal šehzade Bayezid. Říkají, že jestli ji spatří sultán, šehzade Bayezida nikdo neochrání.
Gülfem přichází oznámit Sulejmanovi, že Mihrimh se narodil syn. Bratři Mihrimah gratulují, Mihrimah využívá příležitosti, aby jim připomněla slib daný matce (žádný boj). Slovní přestřelka bratrů ale pokračuje v zahradě paláce (Koho podporovala nebožka Valide, kdo se díky ní stal sandžakbejem v Manise atd.).
Gracia Mendes-Yasıf. Yasıf: Dávej pozor, s kým se stýkáš! Rüstem Paša je ti blízký?! - Dělám si, co chci, Yasıfe, nezapomeň, kdo jsem! - A ty nezapomeň, že tvůj velkovezír má za ženu dceru sultána.