Velkolepé století IV. (82. a 83. díl)






Datum vysílání: sobota a neděle (31. 10. - 1. 11. 2015 v 19:00)

 

Hrají: Halit Ergenc, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Selen Oztürk a další

Selim: Vládče, nerad vás obtěžuji s touto záležitostí. Ty zůstaň, Rüsteme, protože se to týká státu. Nebožka matka chtěla, abychom žili s bratrem v míru, ale Bayezid tento slib porušil. (Otevírá truhlici od Bayezida s ženským šatem a dává Sulejmanovi Bayezidův dopis, kde stojí: Jestli máš odvahu, utkej se se mnou v rovném boji. - Souboj se konal v předminulém dílu, Bayezid daroval Selimovi život.) Selim úkosem sleduje Rüstemovu reakci.Sultán předvolává Bayezida, ten líčí pravdivě sled událostí, které dopisu předcházely (ukradené zlato, které mu poslala Mihrimah, jed, který mu Defne na příkaz Nurbanu dala do jídla). Rüstem tak poprvé slyší, co se mezi bratry stalo a co Hürrem přede všemi utajila. Bayezidova lehkovážnost a chybný odhad Hürrem - její důvěra v Sokollu Pašu a v Lala Mustafu - v tomto okamžiku změní Bayezidův osud. Předvolaný Lala Mustafa zradí Bayezida a křivě přísahá ve prospěch Selima. Bayezidův hněv (Je to lež, vládče!) rozlítí Sulejmana ještě víc: Kdo jsi?! Šehzade nebo nějaký zbojník?! Jaká ostuda! Kam jste až klesli?! - Sulejman už nechce nic slyšet a zoufalý Rüstem přihlíží Bayezidově zkáze. Selim zároveň poznává, že Rüstem zůstává na Bayezidově straně.
Mihrimah-Sulejman. Mihrimah: Bayezid by nebyl schopen toho, z čeho ho Selim obviňuje. je jako oheň, rychle vzplane, ale není schopen nečestnosti.
Sokollu a Selim vylákají Rüstema podvrženým dopisem na schůzku s Gracií Mendes. Selim: Zeť sultána Sulejmana se schází s jinou ženou?! - Sokollu: Jde ti o hlavu, Rüsteme. Buď uděláš, co chceme, nebo o ni přijdeš. - Rüstem jde k Sulejmanovi, vzpomíná na přísahu danou Hürrem.
Sulejman rozhodne o Bayezidově osudu: má odejít do Amasye.

Začíná válka princů. Bayezid pociťuje rozhodnutí o svém odeslání do provincie Amasya jako křivdu a navzdory otcovu příkazu nechce opustit Kütahyu, naopak shromažďuje vojsko proti Selimovi. 
Manisa. Selim vzpomíná na svou hádku s bratrem, když byli malí: Jsi zbabělec, Selime! - Mezitím Bayezidovo ležení u Kütahyi, rozhovor s Atmacou: Očekávám odpovědi od našich možných spojenců.
Istanbul. Sokollu Paša přináší sultánovi dopis od Selima: Výsosti, jak jsem zarmoucen, že vám musím poslat tuto zprávu. Můj bratr Bayezid nesplnil váš rozkaz a neodjel do svého sandžaku. Shromažďuje vojsko a připravuje vzpouru. - Sulejman je otřesen rozhodnutím svého syna a marně se pokouší zkrotit svůj hněv. Rüstem se snaží před sultánem zachránit, co se dá (Kdo ví, zda zpráva není podvrh?), spojenec Selima Sokollu Paša naopak přilévá oleje do ohně (Selim by nikdy neposlal neověřenou zprávu).
Manisa. I Selim ale chystá vojsko, má ještě v paměti krušné chvíle, kdy Bayezid obléhal Manisu, a s obavou očekává otcovu odpověď: Válka je za dveřmi, Lalo Mustafo. - Dcery Nurbanu naleznou mezi matčinými věcmi prsten Hürrem, který si Nurbanu po smrti Hürrem přivlastnila. Vchází Fahriye a uvidí prsten, bere ho k sobě. Střet Nurbanu a Fahriye je nevyhnutelný: Co děláš v mých komnatách? Co mi tajíš, Fahriye? - Fahriye (ukazuje prsten): Já nic netajím, to vy už měsíce skrýváte hanebné tajemství (o prstenu). Přicházející Selim naoko uvěří Nurbanu, že Fahriye ukradla Hürremin prsten a posílá ji do vězení. Přikazuje ale Nurbanu, aby matčin prsten nenosila (Styď se!)
Istanbul. Rozhovor Rüstema s jeho služebníkem Semiz Ali Pašou (jeho budoucím zetěm): Selimova zpráva mluví pravdu, Bayezid chystá vojsko. Co uděláme, velkovezíre? - Přichází Mihrimah, Rüstem jí řekne o bratrově úmyslu: Jsi jediný člověk, Mihrimah, který může panovníkův hněv zmírnit.
Rozhovor Mihrimah s otcem: Bayezid je horká krev, ale nikdy by proti vám nepovstal, otče. Vinen je i Selim, vždyť spolu soupeří už od dětství.
Kütahya. Rozhovor Bayezid-Defne: Myslete na své syny, šehzade. Bayezid: I kdybych měl zemřít, už nemohu udělat krok zpět, Defne. Hledám spravedlnost. 
Istanbul. Mihrimah přemýšlí, co Selima tak změnilo. Hovoří o tom se Sümbülem: Jestli šehzade Bayezid skutečně chystá vzpouru, je to velmi zlé, sultánko. - Mihrimah: K té strašné válce nikdy nesmí dojít. - Sulejman píše svým synům: Uposlechněte můj rozkaz a vraťte se do svých nových sandžaků. Pokud se tak nestane, vydáváte se cestou vzpoury. - Mihrimah znovu u otce: Pojedu s vašim svolením do Kütahyi a promluvím s Bayezidem. 
Kütahya. Bayezidovo vojsko roste, přidávají se k němu sympatizanti jeho bratra Mustafy: anatolský a karamanský bejlerbej a adanský bej. Nechtějí ale povstat proti Sulejmanovi. Bayezid: Toto je válka se Selimem. Na naší straně jsou i sultánovi nejbližší, velkovezír Rüstem Paša a Ali Paša. - Ali Paša přináší Bayezidovi rozhodnutí Sulejmana: Vládce chce, abyste odjel do Amasye. Je to nyní jediné řešení, šehzade. - Bayezid: Je to i Rüstemův názor? - Ali: Ano. - (Později) Atmaca Bayezidovi: Šehzade Selim zaplatí za své skutky. Někdy přemýšlím o tom, kdy se změnil náš osud. Ach, náš nevinný šehzade. V onen den, kdy ho vyhnali do Amasye, měl pozvednout prapor vzpoury. Tak jako jste to udělal vy. 
Manisa. Sokollu Paša přináší Selimovi sultánův dopis: Jestli šehzade Bayezid vytáhne proti vám, stane před ním náš vládce. - Selim: A co jestli pomoc nepřijde včas?
Mihrimah jede do Kütahyi za Bayezidem, aby ho přiměla poslechnout otcův rozkaz. Je zděšená, když uvidí vojsko. - Defne vypráví Mihrimah o všech Selimových útocích proti Bayezidovi. Bayezid mluví s Mihrimah o svém úmyslu nepřijmout pokorně sultánův rozsudek: V naší budoucnosti je buď vítězství nebo smrt. - (Později) Mihrimah Bayezidovi: Připrav vojsko a udělej, co je třeba. Budu tě všemi silami podporovat (=i proti otci).
Istanbul. Rüstem přesvědčuje Sulejmana, že zprávy o Bayezidovi jsou přehnané: Nikdy by nebyl schopen nečestnosti vůči vám, je to jen rivalita vůči bratrovi. Uvidíte, že uposlechne vašeho rozkazu a odjede do Amasye.
Manisa. Nurbanu našeptává Selimovi, aby v boji proti Bayezidovi a jeho ochráncům Rüstemovi a Mihrimah přitvrdil: Využij Rüstemova tajemství (vztah s Gracií Mendes).
Fahriye uprchne z žaláře. Nadešel čas, aby splnila rozkaz Hürrem a zabila Nurbanu: Konečně zaplatíš za své činy! Nurbanu se ale zuřivě brání, Fahriye umírá.