Velkolepé století IV. (84. díl)

Datum vysílání: 7. 11. 2015 Čas: 19:10

Hrají: Halit Ergenc, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Ozan Güven, Nur Fettahoglu, Selen Oztürk a další

V Manise přesvědčuje Lala Mustafa Selima, že Bayezid s vojskem netáhne proti němu, ale že směřuje do Amasyi, jak přikázal otec.
Rüstemovi Mihrimah přizná jen část pravdy: Bayezid shromažďuje vojsko. - Rüstem je odhodlán poskytnout Bayezidovi finanční podporu a snažit se získat pro prince čas, ale neskrývá před Mihrimah svou skepsi: Mělas to říct otci, Mihrimah. Jak dlouho myslíš, že potrvá, než mu pravdu poví někdo jiný? - Mihrimah Rüstemovi: Pamatuj si, že budeš chránit Bayezida i za cenu vlastního života.
Amasya. Bayezid přijíždí do svého nového sandžaku a myslí na smrt svého bratra Mustafy. (Později: Jsem nyní tam, kde můj bratr. Budoucnost je buď vítězství nebo smrt.)
Istanbul. Rüstem stále myslí na porušení přísahy Hürrem. (Přísahal, že zabrání válce mezi bratry, ale ta začne každým okamžikem. Přísahal, že ochrání oba prince před otcovým hněvem, ale ví, že Sulejman nemůže Bayezidovi odpustit, když povstane.)
Istanbul. Rüstem odmítne nátlak Sokollu Paši: Už nemáš šanci, Sokollu. Šehzade Bayezid uposlechl rozkaz, je v Amasyi, jak přikázal panovník. (Mihrimah i Ali Paša Rüstemovi zatajili, že Bayezid táhne s vojskem na Selima.) - Ale běh událostí není možné zvrátit. Bayezid vyrazil se svou armádou proti bratrovi, Sokollu Paša se dovídá o pohybu jeho vojsk, Ali Paša o tom informuje Rüstema: Sokollu nyní dá zprávu našemu vládci a i náš osud je zpečetěn... 
Rüstem Paša, Ali Paša a Sokollu Paša u sultána. Rüstem: Vládče, vojsko šehzade Bayezida vyrazilo z Amasyi a táhne na Konyu. - Sultán: Jaké vojsko, o čem to mluvíš, Rüsteme?!! - Chytrý Rüstem zaimprovizuje (vždyť ještě před pár dny Mihrimah a Ali Paša sultánovi tvrdili, že žádné vojsko není): Je to vojsko anatolského bejlerbeje, karamanského bejlerbeje a adanského beje. - Ali Paša zkormouceně: Vládče, když jsem byl v Kütahyi, žádné vojsko tam nebylo...  - Sokollu Paša sultánovi: Co přikáže nás panovník? - Sulejman: Jaká hanba, že se Bayezid něčeho takového dupustil. Rozhodnu se, nyní odejděte... (Později: Chce-li Bayezid boj, má ho mít... Sokollu je pověřen potlačením povstání.) - Sulejman: Bože, jsi velký. Nedej mi znovu prožít bolest nad ztrátou dítěte... Má vidiny Bayezidovy smrti. - (Později) Posílá dopis Ebussuudu Efendimu: Jak se zachovat k synovi, který povstal? - Ebussuud: Ať by to bylo jakkoli těžké, jste nejen otcem, ale i panovníkem. Ten, kdo pohrdá zákony a ohrožuje říši, už svůj osud sám zvolil (=smrt). 
Bayezidova armáda se blíží ke Konyi. Bayezid k vojsku: Tato válka je válkou nevinných proti tyranii. Ať bůh žehná našim vojákům. Vítězství nebo smrt! - Manisa. Lala Mustafa oznamuje Selimovi: Šehzade Bayezid s vojskem se blíží. - Selim: Já to věděl!! - Dívá se na pancíř, který mu kdysi poslala matka: Toto brnění jsem nikdy neměl obléct do bitvy proti bratrovi... - Spolu s otcem so do bitvy chystá i jeho syn Murad.
Istanbul. Sümbül Mihrimah: Bože, to je válka, začíná válka, sultánko. - Mihrimah Rüstemovi: Je to pravda? Je válka? Bayezid je silný, zvítězí, že? - Rüstem: Dej bůh. - Ali Paša řekne Mihrimah, že Rüstem Bayezida zradil a přidal se na stranu Selima (skromně pomlčí o své roli a okolnostech audience u sultána). Mihrimah se zběsile se na muže vrhne: Jak jsi mohl?!! - Rüstem: Už nebylo jiné cesty. Slíbil jsem Hürrem Sultan, že ochráním OBA její syny. Bylo otázkou času, kdy se sultán dozví pravdu, skutečnosti už nebylo možné skrývat. Bayezid si sám zvolil svou cestu, není návratu. Ani pro nás. Náš vládce už přijal rozhodnutí.
Květen 1559. Vojska se setkávají na planině poblíž Konye, (kde se rozhodl i osud Mustafy).