Velkolepé století IV. (89. díl)

Datum vysílání: 22. 11. 2015  Čas: 19:00 

Hrají: Halit Ergenc, Aras Bulut Iynemli, Engin Oztürk, Pelin Karahan Güntay, Merve Bolugur, Yasemin Allen, Nur Fettahoglu, Selen Oztürk a další

Kazvin. Tahmásp: Je mi líto vašich vojáků, šehzade, ale příliš zatěžovali mou pokladnu  Musel jsem je rozpustit. - Bayezid: Proč ta lež? Nejsem nezkušený, vím, proč se tak stalo. - Tahmásp: Dobře tedy. Zprávy z Istanbulu asi znáte. Rüstem paša zemřel, jeho smrt je podezřelá. - Bayezid: Zaplatil za své zločiny, bůh žehnej vojákovi, který ho zabil. Co ode mne chcete? - Tahmásp: Chci, abyste spolu se mnou táhl proti sultánu Sulejmanovi. (Husseina, Lokmana a Bayezidovy vojáky pobijí.) Bayezida omráčí, probudí se v kobce. Volá své syny, ptá se na Defne. Malý Abdulláh: Zabijí nás taky, tatínku? - Bayezid: Ne, synku, patříme k nejmocnější dynastii na světě, nemohou, neodváží se. Vyjdeme odsud, neboj se.
Tahmásp jedná se sultánovým vyslancem Hüsrevem Pašou. Hüsrev: Zde je 400 tisíc ve zlatě. Až bude šehzade Bayezid v sídle trůnu, dostanete zbytek podle dohody. - Tahmásp: Kdo mluví o dohodě? Podmínky se změnily. Nyní chci dvojnásobek a k tomu Bagdád. - Hüsrev: Hrajete si s ohněm. Náš panovník přijde a vezme si sám, co mu náleží. - Tahmásp: Ty dny už minuly. Sultán Sulejman už nedokáže ani usednout do sedla.
Hüsrev Paša ve vězení, mluví s Bayezidem: Bohužel, nyní nemám moc dostat vás odsud, ale vaše favoritka Defne se bezpečně vrátí do Amasyi. - Bayezid: Na čí příkaz nás uvěznili? Byl to rozkaz mého otce? - Hüsrev: Ne, váš otec chtěl, abyste se se mnou vrátil, to Tahmásp nedodržel slovo. Ale neztrácejte naději, napíšu do sídla trůnu, jistě vás odsud dostanu a náš vládce vám dá milost. (Bayezid vzpomíná na rozhovor s otcem při jejich prvním střetu. Sulejman: Myslel sis, že tě otrávím u svého stolu? - Bayezid: Vzpomněl jsem si na osud Mustafy a Ibrahima. - Sulejman: A to chceš jít jejich cestou?!! Pro zrádce není nic než smrt.)